

## SECOND MEETING OF THE GMS TASK FORCE ON TRADE AND INVESTMENT AND **WORKSHOP ON DIGITAL SUPPLY CHAIN**



25-26 APRIL 2023 MANILA, PHILIPPINES

## Agenda as of April 25, 2023

Objectives:	1. Go through the endorsed Work Plan of the TFTI and clarify the	
	concept of "Digital Supply Chains".	
	2. Discuss the implementation of the Work Plan across the three pillars of the TOR of the TFTI.	
	3. Discuss opportunities for collaboration with other GMS initiatives	
	(Digital Economy Cooperation) and GMS working groups.	
	4. Discuss content and schedule of capacity-building activities.	
	5. Agree on an indicative monitoring framework for TFTI.	
Chair:	PRC	
Co-Chair:	GMS Secretariat	
Participants:	GMS TFTI members,	
	Representatives from WGA, CBTA (NTFC SOM), WGH	

<sup>\*</sup>All times are based on Beijing/Manila time zone (GMT+8)

Day 1		
9:30-10:00	Registration	
10:00-10:30	OPENING SESSION	
10:00-10:10	1. Opening Remarks (5 mins x 2 remarks)	Chair Co-chair
10:10-10:25	2. Countries' Statements (2 mins x 6 countries)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam
10:25-10:30	3. Photo Session (5 mins)	All participants
10:30 - 10:40	Coffee/Tea Break (10 minutes)	

10:40-12:00	SESSION 1.		
	BACKGROUND		
10:40-10:55	Outcome of the 1st TFTI meeting  Highlights of discussion of the 1st TFTI meeting and	GMS Secretariat	
	overview of endorsed TFTI Work Plan. (15 mins)		
10:55-11:15	2. Implementing the GMS Digital Economy Cooperation Initiative	0110	
	Presentation on the ongoing work on "Formulating a Digital Strategy for the GMS Program" (10 mins)	GMS Secretariat	
	Presentation on the "GMS Digital Economy Cooperation Initiative" (endorsed at the GMS Ministerial Conference of December 2022) (10 mins)	PRC	
11:15-11:30	3. Digital Supply Chain in GMS		
	Presentation describing the concept of digital supply chain (15 mins)	GMS Secretariat	
11:30-12:00	4. Open Discussion and Q&A (30 mins)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam	
12:00-13:30	Lunch Break (90 minutes)		
13:30-15:05	SESSION 2. GMS TFTI - TOR PILLAR 1: DIGITALIZATION		
13:30—13:45	1. Digitalization of Trade		
		GMS Secretariat	
	Presentation on how to advance digital trade. (15 minutes)		
13:45 - 14:35	2. Updates on digitalization in Trade and Investment		
	TFTI Members report on their own progress, share good practices, and propose specific actions in any of the six cooperation areas of the GMS Digital Economy Cooperation Initiative (trade facilitation, digital connectivity, digital technology innovation, digital finance development, digital inclusiveness, and digital governance.  (8 mins x 6 countries)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam	

14:35 -14:45	3. Work Plan of GMS Cross-Border e-commerce Platform		
	Presentation describing the latest developments, proposed work plan and endeavors to expand cooperation areas under the platform.  (10 mins)	The Yunnan Administrative Center	
14:45-15:05	4. Open Discussion and Q&A		
	TFTI Members can make interventions such as requesting clarifications and/or proposing actions and deliverables under Pillar 1.  (20 mins, 3 mins x 6 countries)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam	
15:05 - 15:15	Coffee/Tea Break		
15:15 – 16:35	(10 minutes) SESSION 3.		
	GMS TFTI - TOR PILLAR 2: IMPROVING THE BUSINESS CLIMATE		
15:15 – 15:30	<ul><li>1. Business Climate</li><li>Presentation on how to narrow the trade financing gap. (15 mins)</li></ul>	GMS Secretariat	
15:30 - 15:45	2. Recent trends in global value chains and business climate  Presentation based the Asian Economic Integration Report (AEIR) which reviews Asia and the Pacific's progress on regional cooperation and integration and the states of trade, cross-border investment, financial integration, and the movement of people.  (15 mins)	GMS Secretariat	
15:45 -16:05	3. Challenges to improving business climate		
	Presentations by two GMS Business Council members from GMS countries on their challenges and proposals to improve business climate.  (10 mins x 2)	GMS Business Council members	
16:05 - 16:35	4. Open discussion & Q&A		
	TFTI members can discuss and share their own experiences, good practices, policy measures and progress in this area and propose specific actions.	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar,	

	(30 mins, 5 mins x 6 countries)	Thailand, Viet Nam
16:35 - 17:40	Session 4. GMS TFTI - TOR: COLLABORATION WITH OTHER GMS WORKING GROUPS	
16:35 - 16:50	<ol> <li>Collaboration in the Agriculture and Food Security Sectors</li> <li>Presentation by a representative of the GMS Working Group on Agriculture on potential entry points for collaboration with the TFTI.         (15 mins)     </li> </ol>	GMS Secretariat
16:50-17:05	2. Collaboration in the Health Sector  Presentation by a representative of the GMS Working Group on Health on potential entry points for collaboration with the TFTI. (15 mins)	GMS Secretariat
17:05 – 17:20	3. Collaboration in the Transport and Trade Facilitation Sector Presentation by a representative of the CBTA NTFC on potential entry points for collaboration with the TFTI. (15 mins)	GMS Secretariat
17:20 - 17:50	<ul> <li>4. Open Discussion and Q&amp;A.</li> <li>TFTI members can make an intervention, for example, on: - preference on the cooperation scope with other working groups, such as a joint meeting, joint workshop - views on the consultation with private sector - further action needs, if any, in line with the work plan 30 mins (5 mins x 6 countries)</li> </ul>	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam
17:50 - 18:00	SESSION 5. DAY 1 WRAP-UP	
17:50 - 18:00	Short Summary of Discussions of Day 1 (10 mins)	Co-Chair
18:00-20:00	Dinner	

Day 2		
9:30 - 9:35	Opening Remarks (5 mins)	Chair
9:35 - 10:20	SESSION 6. GMS TFTI – TOR PILLAR 3: CAPACITY BUILDING	
9:35 – 9:55	<ol> <li>Draft Training Plan for the TFTI</li> <li>Presentation on an indicative training plan for the TFTI and any related capacity building activities         (20 mins)</li> </ol>	GMS Secretariat
9:55 - 10:25	2. Open discussion and Q&A 30 mins (5 mins x 6 countries)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam
10:25 - 10:40	Coffee/Tea Break	15:05 - 15:20
10:40 - 11:30	(15 minutes)  SESSION 7.  GMS TFTI TOR: MONITORING AND EVALUATION	
10:40 – 11:00	<ol> <li>Proposed Monitoring Framework</li> <li>Presentation on draft key outcomes, KPIs and reporting content and format.</li> <li>(20 mins)</li> </ol>	GMS Secretariat
11:00 - 11:30	2. Open Discussion and Q&A  TFTI Members to comment on the proposed possible outcomes, KPIs, report frequency/format, data availability, etc.  30 mins (5 mins x 6 countries)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam
11:30 - 12:00	CLOSING SESSION	
11:30 - 11:45	<ol> <li>Recap of the second TF meeting</li> <li>Summary of the discussions and confirmation of agreed outcomes and next steps.</li> </ol>	Co-chair

	(15 mins)	
11:45 – 11:50	2. Open Discussion	
	TFTI members can comment on summary. (5 mins)	Cambodia, PRC, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam
11:50 – 12:00	3. Closing remarks	
	(10 mins - 5 mins x 2 remarks)	Chair Co-chair
12:00	Lunch	